• obstacle-bootcamp

  Bootcamp bij de Tuunte

Bootcamp Babes, Obstacle Bootcamp en de Modder F#ckers

Wat is nu Bootcamp?

Bootcamp is een trainingsprogramma uit het Amerikaanse leger en het wordt ingezet om de rekruten snel fit te krijgen en in korte tijd hun conditie te verbeteren. Bootcamp doe je dan ook in de buitenlucht en meestal train je in groepsverband. Tegenwoordig wordt in Nederland bijna overal Bootcamp trainingen aangeboden, maar wordt op verschillende manieren aangeboden.

Wat doet een Bootcamp voor je?

Bootcamp is een hele effectieve manier om snel je conditie te verbeteren en om veel calorieën te verbranden, waardoor je snel gewicht kwijt raakt of slanker wordt. Doordat je sterker wordt, zal je spiermassa (iets) toenemen. Omdat spieren veel minder ruimte innemen – per gewichtseenheid – dan lichaamsvet, zul je dus wel een slanker figuur krijgen, terwijl je misschien (nog) niet afvalt.

Door een Bootcamp training (en door sporten in het algemeen) maakt je lichaam zogenaamde gelukshormonen aan. Dit zijn de neurotransmitters endorfine en dopamine. Door de aanmaak van deze stofjes krijg je een heerlijk euforisch gevoel.

Bootcamp is een vorm van aerobe beweging. Het regelmatig doen van aerobe beweging in het algemeen kan helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Nou, even de voordelen op een rijtje:

 • Het verbetert je conditie

 • Het maakt je sterker

 • Je verbrandt veel calorieën, die anders wellicht als overschot waren opgeslagen in je vet reserves

 • Effectief middel om slanker te worden

 • Het kan goed helpen om af te vallen

 • Het stimuleert de aanmaak van je gelukshormonen waardoor je een euforisch gevoel krijgt

 • Je traint met een groep, dus het werkt erg motiverend!

Bootcamp is een pittige training, die je dus veelal in groepsverband doet en onder begeleiding van een expert. Iedereen voert de oefeningen echter op zijn of haar niveau uit. Ben je een beginner, dan doe je wat minder herhalingen, of dan sprint je wat minder hard. Het is echter wel de bedoeling dat je je fysieke en mentale grenzen verlegt.

Hoe ziet een Bootcamp er bij de Tuunte Outdoor uit?

De verschillende benamingen van de Bootcamps bij Tuunte Outdoor, zeggen niets over de inhoud van de training. De Bootcamp Babes is een training alleen voor vrouwen (uitzonderingen daargelaten), Obstacle Bootcamp is meer voor de startende Bootcamper en de Obstacle Bootcamp (zondagochtend Modder F#ckers) is meer voor de ervaren sporter. Het verschil van ervaring zit met name in het conditionele/mentale aspect. De inhoud van de training, ziet er redelijk gelijk uit, alleen zal de intensiteit worden aangepast aan het niveau.

Tijdens de training is de rode draad het lopen. De ervaren groep loopt op een gemiddelde training ongeveer 5 km en de beide anderen 2 a 3 km. Je hoeft niet bang te zijn dat je dat niet haalt! Al snel merk je dat het lopen juist een moment is om even bij te komen en zelfs gezellig te kletsen. Het lopen wordt telkens afgewisseld met diverse opdrachten/parcourtjes/circuitjes. Hierdoor loop je dus slechts een paar honderd meter op rustig tempo en dan komt er weer een opdracht/parcours/circuit.

Bij de Tuunte Outdoor maken we gebruik van wat de natuur ons biedt, we trainen dan ook altijd buiten het sportcentrum op diverse locaties in Winterswijk. Veelal op locaties met veel bomen, veel water, veel zachte ondergrond, veel heuvels, etc…kortom de natuur in. Tijdens de oefenvormen, tussen het lopen door, trainen we je op kracht, doorzettingsvermogen, mentaliteit, uithoudingsvermogen en vertrouwen. Bomen (omgevallen), water, heuvels en je eigen lichaam(sgewicht) zijn als het ware de materialen die we hiervoor inzetten.

Je leert je grenzen op te zoeken en! te verleggen, daarbij wordt je gemotiveerd door de groep en je instructeur. Uiteindelijk kun je meer dan je zelf voor mogelijk houdt! Met als beloning een voldaan gevoel aan het einde van de training.

Nu klinkt het alsof je op een strafexpeditie moet gaan, maar je zult merken dat het vooral erg leuk is om te doen! Misschien wel de belangrijkste factor bij het Bootcamp is dat je er plezier in hebt! Dit doe je uiteraard grotendeels zelf, maar de groep en de instructeur slepen je er doorheen als het even niet lukt en helpen je daar waar nodig. Hierdoor is het groepsgevoel binnen een training altijd goed! Ook al zit je er af en toe doorheen, er is altijd tijd voor een lolletje, waardoor je toch weer doorgaat. Iedereen is gelijk, ook al train je op je eigen niveau!

Kortom Bootcamp is voor iedereen! Je hoeft geen beest te zijn, je hoeft geen krachtpatser te zijn, maar je moet vooral jezelf zijn en het gewoon doen!

Bootcamp en de Tuunte

Bootcamp staat al een aantal jaren op het rooster van de Tuunte! Inmiddels hebben we dus de nodige ervaring op dit gebied. De Modder F#ckers (ervaren Bootcamp groep op de zondag) zijn dan ook bekend in heel Nederland en graag gezien bij evenementen (hardloop en obstacle racing) We laten dan ook regelmatig ons gezicht zien en reizen gezamenlijk met auto’s of zelfs bussen naar dit soort evenementen. Het is ook vaak het toetje op de gedane arbeid tijdens de training, hiervoor ben je aan het trainen! Als je dus gaat trainen, dan train je met een doel!

De huidige groepen die trainen komen dan ook overal uit de Achterhoek; Winterswijk, Aalten, Dinxperlo, Vragender, Breedenbroek en Ruurlo.

Wil je een keer aansluiten neem dan contact op met Tuunte Outdoor, dan kun je zelf ervaren dat sporten, natuur, afzien en plezier heel goed samen gaan!

Nieuws

 • Sportcentrum de Tuunte gesloten tot 1 september

  Beste leden, Zoals jullie vast niet is ontgaan, wij hebben ons best gedaan...

  Lees meer
 • We gaan onze fitnessactiviteiten splitsen

  Beste Tuunte sporter, We gaan onze fitnessactiviteiten splitsen: in een Mi...

  Lees meer
Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.